Här delar jag med sig av mina tips på hur du kan bli bättre på storytelling.
Frasen som gav mig framgång
När jag startade en digital mattidning hade jag en fras som jag sa till alla jag träffade. Jag är övertygad om att den här frasen var en av de största anledningarna till att jag kunde gå från de första stapplande stegen, en liten digital pdf-fil jag skapat själv, till att bli en papperstidning på Egmont Publishing. Den här frasen gjorde det möjligt att attrahera en hel redaktion, en hängiven läsarskara och ett helt team av layoutare, marknadsförare och distributörer. Så vad var min hemliga fras? Tja, det har att göra med storytelling. Ett verktyg som du också kan använda i din verksamhet för att uppnå dina visioner.
Berätta med känslor
Storytelling handlar inte bara om att berätta en historia, berättelsen berhöver beröra också. Det räcker alltså inte att skriva ut företagets historia på en tidslinje på hemsidan. Vi grundade företaget 2004 och i mars 2013 bytte vi namn. Storytelling är en teknik som kopplar på känslor till vår berättelse om företaget eller våra produkter. Efter lågkonjunkturen 2008 blev vi arbetslösa och vi insåg att vi behövde jobba för att stärka anställningstryggheten för folk i vår bransch. Känner du skillnaden mellan de två olika sätten att beskriva företagets bakgrund?
Varför köper vi med magkänsla?
Människans hjärna är som ett gammalt datorprogram som fått nya uppdateringar allt eftersom tekniken gått framåt. De gamla funktionerna finns kvar och nya har kommit till utanpå. Vi har till exempel ett program som kör andning och hjärtslag och annat basalt för kroppen. Sen har vi ett program som styr våra känslor. Den uppdateringen kom när däggdjuren lanserades. Senaste uppdateringen fick hjärnan i samband med att produkten människa släpptes på marknaden. Det är bara vi människor som har den här uppdateringen. Den kallas för frontallob och sköter eftertänksamhet och planering. Det är ett väldigt effektivt program. Den här nya programvaran är perfekt att ta till när du leder din verksamhet.
Problemet är bara att vi lätt lurar oss att tro att det är det här programmet som sköter beslutsfattandet åt oss. Det måste det ju vara, det här är ju den smarta delen av hjärnan. Visa den bara att produkten är mer prisvärd och gör ett bättre jobb, så kommer den att fatta rätt beslut. Tyvärr. De som designat den här mjukvaran har låtit beslutsfattande ligga kvar i däggdjurs-uppdateringen av hjärnan. Det finns alltså en biologisk förklaring till varför vi fattar beslut på känsla.
Bra storys är lönsamt
Om vi tittar på framgångsrika företag och produkter så ligger det ofta bra storys bakom. Visste du att uppfinnaren av snabbnudlar var så märkt av andra världskrigets svårigheter att han ville ta fram en maträtt som garanterade att japanerna inte skulle behöva svälta igen. Sara Blakely grundaren av Spanks berättar med mycket humor hur hon klippte av ett par strumpbyxor för att slippa en synlig troskant under sina vita jeans. Som konsumenter är vi där tillsammans med företagarna. Vi kan föreställa oss hur det är att vara dem.
Teföretagets otroliga resa
Det mest effektiva exemplen av storytelling jag upplevt på nära håll är när jag var på en föreläsning med teföretaget Dilmahs grundare Merrill J. Fernando. En man som trots att han då var 88 år fortfarande reste världen runt för att berätta om sitt företag. Han berättade hur han som liten pojke på Sri Lanka såg upp till dem som arbetade på teplantagen. När han sen blev större och fick möjligheten att studera i England, förstod han vilka marginaler de internationella teföretagen lade på priset för te. Han insåg att arbetarna hemma på ön inte fick ta del av mer än en bråkdel av pengarna. Merrill berättade hur han fick en idé om ett teföretag som kunde ge tillbaka mer till arbetarna och samhället. Öppenhjärtigt berättade han om hur han tvekat inför uppgiften men tillslut bestämde sig för att starta Dilmah, ett företag som inte bara ger tillbaka till arbetarna utan också till deras familjer och hela samhället på Sri Lanka. De stöttar skolor för barn med särskilda behov och mycket mycket mer.
Dilmahs storytelling är givetvis kraftfull eftersom företaget har ett starkt etiskt engagemang men du behöver inte bedriva välgörenhet för att kunna använda storytelling i ditt företag. Fundera på vilka berättelser som finns i ditt företags historia och nutid. Kanske är det inte ens företagets egen historia utan en kunds berättelse du vill dela med dig av.
Håll dig till sanningen
Några varningens ord bara. Eftersom storytelling pratar direkt till våra känslor är det viktigt att din historia är sann annars känner folk sig svikna och det kan rasera ditt företag på nolltid. Möjligen fanns det en tid för länge sedan när man kunde skarva med sanningen, men den tiden är sedan länge förbi. I sin bästsäljande bok Rich Dad Poor Dad visar Robert Kiyosaki hur olika rika och fattiga ser på pengar. Inget konstigt där, förutom det faktum att den där rika pappan på Hawaii aldrig funnits. Faktum är att Kiyosaki lätt hade kunnat använda sig av kraftfull berättarteknik utan att ljuga.
Små känslor går också bra
Storytelling behöver inte vara storslagen för att slå an en sträng hos din målgrupp. Den kan vara enkel som i när jag startade min tidning. Jag hade hållit glutenfria bakkurser för personer med celiaki (inte en av mina mest lönsamma affärsidéer). På kurserna märkte jag hur deltagarna helt hade tappat glädjen till mat. På den tiden var utbudet skralt och recepten få. Jag tänkte för mig själv att deltagarna skulle behöva ha ett riktigt lyxigt matmagasin med snygga bilder och goda recept. Så jag bestämde mig för att starta en mattidning. Jag menar hur svårt kan det vara?
Det är helt sant. Jag hade några grundrecept jag tagit fram till mina kurser och en vag aning om att det borde finnas något program man gjorde tidningar i. Min storytelling om hur tidningen kom till hjälpte folk att förstå problemet som produkten löste, det fick dem att förstå att jag var beredd att satsa på idén samtidigt som jag bjöd på lite humor genom att visa att jag också var lite naiv på den tiden. Jag hade ju faktiskt förverkligat min vision av att skapa det där magasinet och sprida matglädje till de som åt glutenfritt så lite kunde jag bjuda på mig själv.
Se upp med negativa känslor i din storytelling
Ibland när vi vill spela på de känslomässiga strängarna är det lätt att ta i för hårt. Vi kanske försöker framkalla ilska eller medkänsla genom att berätta om något sorgligt, upprörande eller hemskt. Problemet för dig som företagare är att dessa känslor ofta får motsatt effekt på din målgrupp. Forskning har visat att välgörenhetsorganisationer som förmedlar någon typ av hopp eller resultat i sitt budskap får mer bidrag än de som inte gör det. Psykologiskt fungerar vi människor så att vi vill fly från obehag men närma oss välbehag.
Var försiktig med negativa känslor i din storytelling. Det är bra att visa ett problem som din produkt eller ditt företag vill lösa men fastna inte i lidandet. Du säljer ju inte problemet, du säljer lösningen. Dilmahs grundare berättar för oss att han fick upp ögonen för orättvisorna men han stannar inte där. Han berättar om hur han och hans företag löser det problemet och om du köper de teerna är du en del av den lösningen.
Jag hjälper dig med dina berättelser
Jag hjälper dig som sagt att formulera din storytelling. Välkommen att höra av dig till mig så berättar jag mer om hur jag kan hjälpa dig.
Comments