Humor som inte passar
För ett tag sedan hade Telia en kampanj. 5G typ överallt löd den. Jag förstår att tanken är att låta lite folklig och kanske ha en underton av humor. Problemet är bara att de flesta av oss inte associerar det gamla statliga bolaget som ungt och hippt. Vi associerar dem med stabilitet och trygghet. Vi förväntar oss att de ska kunna sätta ner foten och säga: täckning för 5G i 70 % av Sverige och vi köper det rakt av. När Telia skriver typ överallt så undrar vi vad som hänt och om det finns en anledning till att de använder ett så okarakteristiskt vagt språk.
Hade det varit operatören Tre som uttryckt sig på det sättet så hade vi inte lyft ett ögonbryn. De har nämligen redan från början profilerat sig som det ungdomliga och skämtsamma. Tre är den coola och roliga storasystern medan Telia är den seriösa men trygga föräldern. Alla skämt blir pinsamma eller
cringe som den yngre målgruppen skulle säga.
Var är din positionering?
Innan ditt företag börjar använda humor i er kommunikation, behöver du tänka efter om humorn ligger i linje med hur andra uppfattar er. Som när Arla försökte svara på Oatlys rebelliska ton. En kille kommer fram på en hoverboard och erbjuder en mjölkliknande dryck. Ett par unga tjejer frågar om det är mjölk. Killen svarar att det är Brölk. "Men smakar det som mjölk?" Frågar tjejerna och sen blir det tydligt att Brölk inte är gott. Den här reklamen fick Arla ta bort. Så varför fungerar den inte?
Den är ju lika fräck och smårolig som Oatlys reklamkampanjer. Jo, det är Arlas positionering som ställer till det. I åratal har Arla etablerat sig som den stabila trygga bonden och soluppgång över daggkyssta hagar. Som det självklara och pålitliga valet. Vi ser Arla som marknadsledande, så när de använder sarkasm mot sina konkurrenter slår de neråt. Vi får en dålig eftersmak i munnen. Oatly har redan från början tagit positioneringen som underdogen. De har skapat sig en plattform för att vara rebeller och använda både ironi och sarkasm. Deras målgrupp är helt okej med att de går över gränsen ibland. Det är on brand. Så kan Arla inte använda humor alls? Jo absolut, men det måste vara humor som ligger i linje med deras varumärke som skiftbyte i Bregottfabriken.
Är det säkrast att skippa humor?
Inte nödvändigtvis. Humor kan vara ett väldigt kraftfullt verktyg för att bryta igenom bruset och nå fram till din målgrupp. Det kan skapa positiva känslor för ditt företag. Om den används på rätt sätt kan humor göra att dina kunder återkommer igen och igen. Det bygger det vi kallar för like factor. Ditt företag blir helt enkelt omtyckt.
Humor kan också vara ett sätt att ta sig igenom krishantering men här behövs fingertoppskänsla för att inte trampa i klaveret. När flera i ledningen på Skandia 2005 och 2006 döms för skattebrott och media rasar sitt förmodligen största ras någonsin, blev svaret efter ett tag reklamfilmen Ryktet. En gris med texten ryktet skrivet på kroppen går omkring och stör mötet där ett par just ska börja prata fonder. Här använde Skandia, eller snarare mediabyrån de arbetade med, självironi som verktyg för att visa att de förstått allvaret i situationen och att de började ta ansvar för att bygga upp kundernas förtroende igen.
Nu hoppas jag innerligt att du inte tänkt att begå grovt skattebrott bara för att du ändå kan skämta bort det sen. Det jag säger är att humor är ett verktyg som kan vara användbart i många olika sammanhang om ditt företag använder det på rätt sätt.
Jag kan hjälpa dig
Ta reda på vilken positionering ditt företag har och fundera över om du ska lägga till humor i din kommunikation och i så fall vilken typ av humor du kan använda dig av. Behöver du hjälp så kan jag hjälpa dig. Förutsatt att du inte förskingrat 63 miljoner kronor. Isåfall får du klara dig själv. Annars är du välkommen att höra av dig till mig.
Comments