Du har kanske hört talas om inbound marketing men inte riktigt satt dig in i vad det är och varför du ska använda dig av det. I den här artikeln förklarar jag hur jag ser på inbound marketing.
Värde genom hela kundresan
Inbound marketing har kommit till som ett komplement till outbound marketing, alltså vanlig reklam och annonser. Traditionell marknadsföring avbryter kunden vilket egentligen är ganska ineffektivt. Med inbound marketing ger man ett värde som kunden själv söker sig till. Inbound marketing är alltså något som din målgrupp självmant söker upp och vill ta del av. Till skillnad från reklam och annonser leder inbound marketing kunderna genom hela kundresan. Det är alltså inte inbound marketing att bara posta på sociala medier. Inbound marketing är ett specifikt system som i slutänden inte bara ger fler kunder utan också fans med stark lojalitet för ditt varumärke.
Inboundprocessen
Ska du arbeta med inbound marketing är det viktigt att förstå hela processen. Vissa delar syns tydligt medan andra saker inte märks för dem som står utanför. Det är när alla delar i den här processen jobbar tillsammans som du börjar märka störst resultat av dina marknadsföringsinsatser.
Steg 1. Upptäcka
Det första steget är att göra det möjligt för kunderna att upptäcka ditt företag. Vet de inte om att du finns är det ju svårt att bli kund hos dig. Men till skillnad från traditionell marknadsföring skapar vi alltså i det här läget det vi kallar för content. Det är innehåll som ger kunden ett värde som de vill ta del av. Beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver kan det handla om att informera, inspirera eller underhålla. Du kan också ha en kombination av dessa.
Dina kunder kan upptäcka dig på många olika ställen, men i inbound marketing brukar strategin beröra inlägg i sociala medier och företagsartiklar eller bloggar på din webbplats. Det kan vara bra att veta att även om du arbetar med content på det här viset, så behöver du förmodligen ändå betala för att dina inlägg ska synas bättre i sociala media-plattformarna. Inbound marketing är alltså inte det samma som gratis marknadsföring. Du kan också behöva investera i att skapa SEO-anpssade texter till din företagsblogg eftersom du vill att dina artiklar ska dyka upp i relevanta sökresultat på Google.
Jag kan hjälpa dig att skriva alla typer av texter som du behöver i den här fasen. jag hjälper dig även att planera strategin kring ditt content i den här fasen och i hela inbound processen.
Steg 2. Lära känna
I det här steget lär vi känna varandra bättre. Här erbjuder vi fortfarande kunderna content, men ofta med högre värde och alltid mot att kunderna lämnar ifrån sig en del av sin information. Det vanliga är att kunden lämnar sin e-postadress men du kan också be kunden om mer uppgifter än så, så länge du följer reglerna för GDPR. En trendrapport för 2024 visar att kunder är mer än villiga att lämna ifrån sig personuppgifter mot att de får något värdefullt i utbyte. Här kan till exempel webbinarier, rapporter, white papers, guider, mallar och liknande vara en del av det content som du erbjuder.
Det content du erbjuder här kallas opt-ins eftersom det är ett steg dina kunder tar för att skriva upp sig på ditt nyhetsbrev, din väntelista eller ditt kundregister. När kunden väl tagit det här steget kallas de för leads. De har alltså gått från att vara besökare till att bli en lead. Därför pratar man här om lead-konvertering. Det är ett sätt att mäta hur många av dina besökare som tagit steget över och blivit lead.
Behöver du hjälp att skapa op-ins som har hög lead konvertering så kan jag hjälpa dig att ta fram det som passar just din målgrupp. Mejla mig på info@malinrandeniye.com eller ring mig direkt på 070-631 48 92 så kan vi titta vidare på vad just du behöver.
Steg 3. Göra affärer
I det här steget börjar vi göra affärer med varandra. Beroende på hur din affärsmodell ser ut, kan det ta olika lång tid för kunden att komma till ett köpbeslut. En webbutik med enkla fysiska produkter brukar ha en ganska kort startsträcka. Där kan köpet ibland till och med ske direkt i de sociala medierna. För företag med lite mer komplexa produkter och tjänster behöver kunderna ofta bearbetas mer. Fördelen med inbound marketing är dock att du kan automatisera mycket av arbetet. Inbound marketing passar därför väldigt bra för företag som själva säljer sina produkter eller tjänster på nätet och som har en skalbar affärsmodell.
I det här steget skapar vi oftast vad vi kallar för en nurturing sequence. Det kan till exempel vara ett gäng nyhetsbrev som går ut till alla kunder som laddat ner din opt-in. Skillnaden här är att vi börjar arbeta mer med försäljning. Här är vi lite tuffare och försöker uppmana och övertyga kunden om att köpa. Här är det så klart också viktigt att göra det så lätt som möjligt för kunderna att köpa med hjälp av bra och säljande copy i den egna webbutiken. Copy är säljande och övertygande texter som behövs för att du ska få så bra säljkonvertering som möjligt. Alltså hur många av dina leads som faktiskt konverterar och köper av dig.
Även i det här steget hjälper jag dig att skriva säljkonverterande copy som gör det möjligt för fler av dina leads att bli betalande kunder.
Steg 4. Vårda relationen
Det sista steget är att fortsätta vårda relationen till kunden. Här kan det handla om att ge tips på användning av det kunden har köpt eller att skapa incitament för kunden att rekommendera ditt företag till andra. Man kan också erbjuda service, accountability-hjälp och annat som kunderna behöver när de handlat av dig.
Det är viktigt att inte glömma bort den här fasen eftersom det här finns en hel del återkommande kunder och även word of mouth-potential. De kunder du får genom den här fasen (nya eller återkommande) kommer alltså kosta betydligt mindre än att skapa en ny kund direkt från början.
Ska du börja med inbound marketing?
Funderar du på om inbound marketing är rätt för dig? Du får gärna ta kontakt med oss så hjälper vi dig att titta på för och nackdelar med inbound marketing för just ditt företag. För även om inbound marketing är en effektiv metod att arbeta med marknadsföring och sälj på så passar det inte alla affärsmodeller. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.
Comentarios